Gå till innehållet. | Gå till navigering.

Personliga verktyg

Välj språk:

Arbetsmiljöbyråns nätverk
Loading
Du är här: Hem

Höjdpunkter

Gör varje dag till en internationell dag mot tobak! – EU-Osha för rökfria hälsosamma arbetsplatser

2015-05-26

Den 31 maj varje år firas den internationella dagen mot tobak som belyser hälsoriskerna i samband med tobaksbruk och uppmanar till effektiva åtgärder för att minska tobakskonsumtionen.

Att röka tobak är känt för att leda till andningsproblem och kardiovaskulära sjukdomar och att det innebär en markant ökad risk för att utveckla vissa cancersjukdomar. Men även exponering för rök i andra hand eller passiv rökning utgör också en betydande orsak till sjukdom, handikapp och död i EU.

Förbud mot rökning på arbetsplatser har genomförts i många europeiska länder. Trots detta exponeras fortfarande vissa arbetstagare för tobaksrök på arbetsplatsen.

Från EU-Osha uppmanar vi arbetsgivare och arbetstagare att arbeta tillsammans för att få bort tobaksrök från arbetsplatserna, Hälsosamma arbetsplatser är rökfria arbetsplatser!

Läs de praktiska vägledningarna för arbetsgivare och arbetstagare om att skapa rökfria arbetsplatser

OSHwiki-artikel om Arbetsrelaterad exponering för tobaksrök (på engelska).

Se "Napo i ... lungor på jobbet"

Gå med i kampanjen "Ex-smokers are unstoppable"

 

 

Mer…

EU-Oshas kontaktpunkter: att använda kraften i nätverkande för att främja säkerhet och hälsa på arbetet

2015-05-20

EU-Osha är en nätverksorganisation. Kontaktpunkter i fler än 30 europeiska länder bidrar till att bygga upp våra informationstjänster och kampanjaktiviteter på nationell nivå. Deras stöd och hårda arbete är mycket viktigt för att befordra och upprätthålla en riskförebyggande kultur på arbetsplatsen.

Läs mer om våra kontaktpunkter

 

Mer…

Håll dig informerad och bekanta dig med våra sociala nätverk

2015-05-12

Vi medverkar aktivt i de sociala medierna och använder dem som forum för kunskapsdelning när det gäller arbetsmiljöfrågor.

De sociala medierna innebär ett mervärde för vårt arbete med att göra arbetsplatserna i EU säkrare, hälsosammare och produktivare. Vi når därmed ut till en bredare publik och kan ge klara budskap.

Vi är med i följande sociala nätverk: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube och Slideshare.

Gå med i vår växande arbetsmiljögemenskap.

Mer…

9 maj – Europadagen, för att EU finns till för dig!

2015-05-07

Den 9 maj firas Europadagen 2015 till minne av Schumandeklarationen, som i år fyller 65 år och utgör den historiska inledningen på den europeiska integrationen. Europeiska unionen arbetar för ett starkare Europa i världen och Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha) bidrar till att göra arbetsplatser i Europa säkrare, hälsosammare och produktivare.

Den 9 maj i år går EU-Osha ut på gatorna i Bilbao för att tala om hur viktigt det är att förebygga stress och psykosociala risker på arbetsplatsen, vilket deras Europakampanj Friska arbetsplatser förebygger stress handlar om. Du kan ge ditt stöd till #EUmanagestress genom att följa oss på @EU_Oshas sociala kanaler.

EU:s institutioner håller också öppet hus för allmänheten under hela dagen. Läs mer om Öppet hus på EU:s institutioner  och ta del av #euopendoors många aktiviteter.

Mer…

I fokus

Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv 2014–2015

Psykosociala risker kan uppstå på alla arbetsplatser och en arbetsplats kvalitet hänger nära samman med graden av stress hos arbetstagarna.

Europaparlamentets projekt för äldre arbetstagare

Europaparlamentets projekt om äldre arbetstagares arbetsmiljö

Napo: Säkerhet med ett leende

Träffa den vanlige arbetaren som blev filmstjärna. Napo är hjälte i en animerad arbetsvärld och hans stumfilmer talar till både vuxna och unga arbetstagare.

Esener: Den europeiska företagsundersökningen om nya och framväxande risker

Ta reda på hur chefer och arbetstagarföreträdare över hela Europa hanterar arbetsmiljörisker på sina arbetsplatser.

OiRA: Interaktivt riskbedömningsprojekt på nätet

Upptäck vår kostnadsfria webbapplikation som gör det möjligt för ett växande partnernätverk att utarbeta skräddarsydda riskbedömningsverktyg för mikroföretag och små företag.