Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen
Overgaan naar content. Zoeken FAQ Help Over ons

Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk

Selecteer talen:

OSHA-netwerk
Loading
U bent hier: Home

Hoogtepunten

Uitstekende voorbeelden van stressmanagement op het werk bekroond bij prijsuitreiking in Riga

27-04-2015

Op 27 april 2015, aan de vooravond van de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk, werden de Awards voor goede praktijken voor een gezonde werkplek uitgereikt tijdens de conferentie van het Lets EU-voorzitterschap over veiligheid en gezondheid op het werk in Riga. Elf innovatieve en uitstekende voorbeelden van de aanpak van psychosociale risico's en stressmanagement werden bekroond, waarbij organisaties van verschillende grootte en uit verschillende sectoren uit heel Europa in de prijzen vielen. De awards laten zien hoe succesvol de campagne Gezond werk is werk zonder stress op de werkplek is geweest.

 

Meer…

28 april - een sleuteldatum voor veiligheid en gezondheid op het werk

23-04-2015

Werk mee aan een preventiecultuur voor veiligheid en gezondheid op het werk is het thema van de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk die door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) wordt georganiseerd.
Volgens de IAO behelst een nationale cultuur op dit terrein het recht op een veilige en gezonde werkomgeving dat op alle niveaus wordt gerespecteerd, en een actieve deelname van overheid, werkgevers en werknemers aan het veiligstellen van een veilige en gezonde werkomgeving via een systeem van vastgestelde rechten, verantwoordelijkheden en verplichtingen, waarbij de hoogste prioriteit wordt gegeven aan het beginsel van preventie.
 

Meer…

OSHwiki-artikel van de maand: “Towards an occupational safety and health culture”

15-04-2015

Deze maand richt de OSHwiki zijn schijnwerpers op een artikel over de organisatiecultuur als bepalende factor voor veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). Zoals in het artikel wordt uitgelegd, heeft organisatiecultuur betrekking op de gedeelde waarden, normen, standpunten en taboes in een organisatie, die van invloed zijn op de arbeidsprocessen, de percepties en hoe tegen VGW-risico's wordt aangekeken en ermee wordt omgegaan.

Investeren in de ontwikkeling van een bedrijfscultuur waarin veel waarde wordt gehecht aan veiligheid en gezondheid, is daarom niet alleen belangrijk voor organisaties. Het is ook een prioriteit voor de Europese Unie en andere internationale organisaties zoals de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die de Werelddag voor veiligheid en gezondheid 2015 aan dit thema heeft gewijd onder de titel “Join in building a culture of prevention on OSH” (Bouw mee aan een preventiecultuur voor veiligheid en gezondheid op het werk).

Meer…

EU-OSHA biedt gratis onlinedatabank van VGW-publicaties aan

07-04-2015

Bent u geïnteresseerd in informatie over veiligheid en gezondheid op het werk (VGW)? Wij beschikken over een uitgebreide reeks publicaties: van diepgaande onderzoeksverslagen tot thematische 'e-facts' voor gebruik op de werkplek. Al deze publicaties kunnen gratis worden gedownload. U kunt de databank doorzoeken op taal, onderwerp of trefwoord en op die manier een schat aan meertalige informatie ontdekken over belangrijke VGW-sectoren en -thema's.

Bezoek onze rubriek Publicaties

 

Meer…

In Focus

Campagne 'Een gezonde werkplek' 2014-2015

Psychosociale risico’s kunnen zich op elke werkplek voordoen, en de kwaliteit van de werkplek houdt in grote mate verband met de mate van stress die door werknemers wordt ervaren.

Project van het Europees Parlement voor oudere werknemers

Project van het Europees Parlement over veiligheid en gezondheid op het werk van oudere werknemers

De zes prioriteiten van EU-OSHA voor 2014-2020

Bekijk de nieuwe video over onze organisatie.

Napo: veiligheid met een glimlach

Ontmoet deze gewone arbeider die een filmster werd. Napo is de held van een tekenfilm over de arbeidswereld. De stomme films spreken jonge en oudere werknemers aan.

ESENER: Europese bedrijvenenquête over nieuwe en opkomende risico’s

Zie hoe managers en werknemersvertegenwoordigers uit heel Europa omgaan met gezondheids- en veiligheidsrisico's op hun werkvloer.

OiRA: Interactieve onlinetool voor risicobeoordeling

Ontdek onze gratis webapplicatie waarmee steeds meer partners van microbedrijven en kleine ondernemingen hun eigen risicobeoordelingstools kunnen ontwikkelen.